Akreditasyon danışmanlığı - Sıkça Sorulan Sorular

Akreditasyon nedir ve neden gereklidir?

Akreditasyon, bir kuruluşun belirli kalite standartlarına uygun olduğunu gösterir ve sektör içinde güvenilirliğini artırır. Genellikle uygunluk değerlendirme kuruluşları, laboratuvarlar, sertifikasyon kuruluşları, sağlık hizmetleri ve eğitim gibi alanlarda gereklidir.​ Biz SERTİFİKE olarak, uygunluk değerlendirme alanında faaliyet gösteren kuruluşların akreditasyon süreçlerinde en baştan akreditasyonun yayınlandığı aşamaya kadar her adımda müşterilerimize hizmet sağlıyoruz.

Akreditasyon süreci nasıl işler?

Akreditasyon süreci, öncelikle ilgili yönetmeliklerin ve standartların belirlenmesi, gerekli dokümanların hazırlanması ve ilgili denetimlerin yapılması ile yürütülür. Bu süreçte doküman taraması, eğitimlerin düzenlenmesi ve iç denetimler önemli aşamalardır​. Dokümanların oluşturulması akreditasyon gereklilikleri açısından yeterli değildir. İlgili dokümanların, kayıtların ve uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin sonuçlarının izlenebilir bir şekilde uygulanmış olması gerekmektedir.

Akreditasyon Sürecinde Hangi Dokümanlar Önemlidir?

Akreditasyon sürecinde önemli dokümanlar, ilgili sektör ve standarda bağlı olarak değişiklik gösterebilir, ancak genel olarak aşağıdaki dokümanlar kritik öneme sahiptir:

Akreditasyon Standartları

Gerçekleştirilen faaliyete uygun olan EN ISO/IEC 17000 seri standartlarından (Örn. EN ISO/IEC 17025, EN ISO/IEC 17020) uygun olan seçilmelidir. İlgili akreditasyon standardının ilişkili olduğu diğer standartlarla beraber, ILAC (International Laboratory Accreditation Council), IAF (International Accreditation Forum)  veya EA (European Accreditation) gibi akreditasyon birlikleri, akreditasyon standartlarının uygulama usul ve esaslarına dair detaylı rehber dokümanlar yayınlamaktadır. Buna ek olarak Akreditasyonu gerçekleştirecek olan akreditasyon kurumunun (Örn. Türkak – Türk Akreditasyon Kurumu) yayınladığı rehber dokümanlar ve prosedürler de sürece dahil olmaktadır.

Politika ve Prosedür Dokümanları:

Akredite olmak isteyen kuruluşun, kalite yönetimi, çevre yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği gibi alanlarda oluşturduğu politikalar da dahil olmak üzere genel beyanları ve belgeleri. Bu belgeler, kuruluşun genel stratejisini ve kalite hedeflerini tanımlar.

Kalite El Kitabı:

Kuruluşun kalite yönetim sistemini ve işleyişini tanımlayan temel dokümandır. Bu kitapta, kuruluşun politikaları, sorumluluk dağılımları ve iş süreçleri detaylı şekilde anlatılır​

Prosedürler ve Talimatlar:

Kuruluşun faaliyetleri sırasında izlediği adımlar, iş akışları, kullanılan ekipman ve yöntemler hakkında prosedürler ve talimatlar içeren belgeler. Örneğin, laboratuvarlar için test ve kalibrasyon prosedürleri bu kapsamda önemlidir​.

Kayıt ve Raporlar:

Akreditasyon sürecinde, denetim sırasında yapılan her türlü faaliyetin ve sonuçların kayıt altına alınması gerekir. Kalibrasyon sonuçları, test raporları, düzeltici faaliyet kayıtları bu dokümanlar arasında yer alır​.

İç Denetim ve Gözden Geçirme Raporları:

Kuruluşun kendi kalite yönetim sistemini gözden geçirmesi ve iç denetim sonuçları. Bu belgeler, sürecin sürekli iyileştirilmesi için gereklidir ve akreditasyon denetimi sırasında sunulması gerekir​.

Düzeltici Faaliyet Raporları:

Denetimler sonucunda tespit edilen uygunsuzlukların nasıl giderildiğini gösteren dokümanlar. Bu raporlar, düzeltici ve önleyici faaliyetleri belgelemekte önemli rol oynar​

 

Bu dokümanlar, akreditasyon sürecinin başarıyla tamamlanabilmesi için titizlikle hazırlanmalı ve güncel tutulmalıdır.