CE Belgesi

Avrupa Birliği ülkelerinde, ürünlerinize serbest satış hakkı edinmek ister misiniz?

CE markası, dünya genelinde en bilinen sertifikasyon markalarından birisidir. Avrupa Birliği üye ülkelerinde ve ülkemizde teknik yönetmelikler vasıtasıyla zorunlu kılınan bir belgelendirmedir. CE etiketi Avrupa Birliği Komisyonunun çatısı altında, Avrupa Akreditasyon Birliği ve Avrupa Standardizasyon Komitesi gibi çok uluslu organizasyonların faaliyetleri ile birlikte belki de dünyanın en prestijli sertifikasyon markalarından birisidir.

Ürünlerin; piyasaya arz edilmeden önce, ilgili yönetmelikler ve teknik standartlarda belirtilen gereklilikleri karşıladığını gösteren CE işaretlemesi, çevreyi ve kullanıcı güvenliğini odağa alan bir sertifikasyon sürecini gerektirir. CE markası, üreticilere yalnızca Avrupa Birliği kapılarını açmakla kalmaz aynı zamanda, ürünlerin marka değerine katkı sunar.

CE markası, Avrupa Topluluğu içinde satılan ürünlerin asgari güvenlik, sağlık ve çevre koruma gereksinimlerine uygun olduğunu gösterir. CE işareti aynı zamanda üreticilerin adil rekabet koşullarında aynı kurallara uymasını sağlar. CE markası, iş dünyası ve tüketiciler için birçok fayda sağlar. CE işareti taşıyan ürünlerin AEA’da engel olmaksızın satılabileceği, tüketicilerin ise satın aldıkları ürünlerin temel gereksinimleri karşıladığını bilir.

CE İşareti ve CE Belgesi

CE işareti, üreticinin ürününe iliştirdiği bir işarettir ve ürünün bilgi levhası veya etiketi üzerinde görünür bir şekilde yer almalıdır. CE işareti, ürünün doğasından kaynaklanan sebeplerden dolayı sağlanamazsa, ürünün paketine veya uygun dokümanlara eklenmelidir. CE işaretinin şekli ve oranı belirlenmiştir ve orijinalliği bozulmadan kullanılmalıdır.

CE belgesi, üreticinin ürününün tüm yasal gereklere uyduğunu ve ekonomik alanda satılabileceğini deklare eder. CE belgesi, üreticinin so rumluluğunda olan bir süreci gerektirir. Üretici, ürününün temel gereksinimlere uygunluğunu değerlendirmeli, teknik dosya hazırlamalı, gerektiğinde CE belgesine sahip olmalı ve ürününe CE işaretini iliştirmelidir.

Sertifike olarak, anahtar teslim modelinde ürettiğimiz CE belgelendirme çözümlerinden faydalanmak için uzman kadromuzla hemen iletişime geçebilirsiniz.

CE Belgesi Nasıl Alınır?

CE belgesi almak için üreticilerin belli başlı adımları takip etmesi gerekmektedir. İlk olarak, üreticinin ürünlerinin hangi yönetmeliklere tabi olduğunu araştırması önemlidir. Ürünlerin risk seviyesine göre değerlendirme yapılmalı ve prosedür buna göre seçilmelidir. Ardından, ilgili yönetmelikleri doğru bir şekilde okuyup anlamak ve teknik dokümantasyonları hazırlamak gerekmektedir.

Sertfike olarak, bu süreçte ihtiyacınız olan dokümanların hazırlanması aşamasında üreticilere destek oluyor, danışmanlık hizmetlerimiz çerçevesinde dokümanları onlar adına hazırlıyoruz.

CE belgesi başvurusu için bir akredite kurum seçmek de önemlidir. Akreditasyon, uygunluk değerlendirme kuruluşunun teknik yeterliliklerini kanıtlayan bir süreçtir. Akredite kurumlar, ürünlerin uygunluk değerlendirmesi sürecini yürüten ve gerekli testleri, denetimleri ve sertifikasyon faaliyetlerini gerçekleştiren kurumlardır. Bu nedenle, akredite bir kurumla çalışmak, CE belgesi başvurusunda güvenilirlik sağlar.

CE Belgesini Hangi Kurumlar Yayınlayabilir?

CE Belgesi yalnızca Avrupa Birliği Komisyonu tarafından görevlendirilmiş Onaylanmış Kuruluşlar tarafından yayınlanabilir. Onaylanmış Kuruluş yetkisine sahip olmayan kuruluşlar tarafından yayınlanan CE belgeleri geçersiz olmaktadır. Ürünlerine CE Markası iliştirmek isteyen üreticiler, ilk olarak ürünlerini kapsayan ilgili teknik yönetmeliği belirlemelidir, sonrasında o yönetmelikte yetkilendirilmiş bir Onaylanmış Kuruluş bulmak durumundadır.

Sertifike olarak, üreticilere hem ürünlerini kapsayan teknik yönetmelikleri bulmalarında hem de söz konusu yönetmelikte yetkilendirilmiş Onaylanmış Kuruluşu bulmalarında rehberlik ediyoruz. Bununla da kalmayıp, söz konusu kuruluş ile CE Belgelendirme sürecini biz yürütüyor, üreticilerin iş yükünü azaltıyor ve onları doğru belgelendirme kuruluşuna yönlendiriyoruz.

CE Markasının Önemi ve Faydaları

CE işareti, ürünlerin Avrupa Birliği ve Türkiye içinde serbest dolaşımını sağlayan önemli bir işarettir. Bu işaretin kullanılması, ürünlerin güvenli ve yasal olarak satılabilmesini sağlar. CE işareti taşıyan ürünler, AEA’da herhangi bir engellemeye tabi tutulmadan satışa sunulabilir. Tüketiciler ise satın aldıkları ürünlerin temel sağlık, güvenlik ve çevresel koruma gereksinimlerini karşıladığını bilir.

CE işareti aynı zamanda üreticiler için adil rekabet koşulları yaratır. Tüm üreticiler, aynı kurallara uymak zorunda oldukları için eşit bir rekabet ortamı oluşur. Bu da iş dünyasına adil bir pazar sağlar.

CE İşareti olmadan ürünler piyasaya arz edilebilir mi?

CE markası ürünün bir yönetmelik kapsamında olması durumunda uygulanması zorunlu bir markalamadır. CE işareti olmayan piyasaya arz edilen ürünlerin, ilgili bakanlığın piyasa gözetim denetim müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde tespit edilmesi durumunda idari para cezaları, ürünlerin piyasadan geri çağırılması veya üretimin durdurulması gibi farklı cezai uygulamalar söz konusu olabilmektedir.

Avrupa Birliği üye ülkelerine ihraç edilen ürünlerde ise CE belgesi olmayan ürünler gümrükten geçememekte ve üretici veya ihracatçılara ciddi anlamda zor durumlara sokmaktadır.

CE işareti hangi ülkelerde geçerlidir?

CE işareti, Avrupa Birliği üye ülkelerinde ve Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ülkelerinde geçerlidir. Ayrıca, Türkiye, CE işaretini kabul eden ülkeler arasındadır.

 

Aşağıdaki linkler aracılığıyla ürünlerinizin tabii olduğu CE belgelendirme gereklilikleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Elektrikli Cihazlar ve Makineler

Yapı ve İnşaat Malzemeleri

Medikal Cihazlar

Kişisel Koruyucu Donanımlar

Basınçlı Ekipmanlar

Exproof Ekipmanlar

Asansörler

Gaz Yakan Cihazlar

Ölçüm Cihazları

Elektromanyetik Uyumluluk

Radyo Ekipmanları

Oyuncaklar